اقتصاد سبز آنلاین: مدیرعامل شرکت کشت و صنعت اشراق معتقد است که فراوانی نهاده‌ها در دو ماه اخیر از یک سو و متعادل تر شدن قیمت‌ها از سوی دیگر، نوید آینده خوبی را از نظر تولید محصولات دامی می‌دهد. وی در عین حال تاکید می کند که مشکلاتی در زمینه تامین داروهای دامی و به ویژه واکسن وجود دارد که باید برطرف شود. آنچه در ادامه می خوانید ماحصل گفت و گو با دکتر ایوب لکی، مدیرعامل شرکت «کشت و صنعت اشراق» است.

کشت و صنعت اشراق در حال حاضر چه وضعیتی دارد؟
کشت و صنعت اشراق بیش از 3 هزار راس دام سنگین، 6 هزار راس دام سبک، یک هزار هکتار اراضی برای کشت علوفه و نهاده‌های دامی و 20 هکتار باغ پسته در اختیار دارد.

برای تامین نهاده‌های دامی با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
در دو ماه اخیر هم نهاده به وفور یافت می شود و هم قیمت متعادل تر شده است که بسیار کمک کننده است و نوید آینده خوبی را از نظر تولید محصولات دامی می‌دهد.

در رابطه با تامین داروهای دامی چطور؟
در خصوص تامین داروهای دامی با مشکلاتی مواجه هستیم؛ در مورد برخی داروها و به خصوص واکسن‌ها این مشکل بیشتر است که به سختی تامین می کنیم. در واقع بر خلاف نهاده‌ها که هم اکنون موجودی خوبی داریم در زمینه دارو مشکلاتی داریم.

در مورد نهاده‌ها اگر وضعیت مثبت است، به دلیل واردات است، البته نرخ ارز هم بسیار نوسان داشته است در این رابطه چه نظری دارید؟
هر دو موضوع بوده است؛ هم فراوانی واردات خوب است و در بازار پیدا می‌شود و هم به مدت می توانیم بخریم که برای ما بسیار مهم است، زیرا دوره وصول پول شیر بالاتر از یک ماه است اما می‌توانیم نهاده‌ها را بیش از 3 تا 4 ماهه خریداری کنیم که بسیار کمک کننده است. یک نکته هم قیمت آن است که نسبت به 3 ماه قبل 30 درصد کاهش یافته است.
آیا در قیمت نهایی تاثیر دارد؟
بله؛ در قیمت تمام شده شیر به شدت اثرگذار است. امسال با توجه به اینکه بارندگی خوب بوده، در علوفه کاهش قیمت داریم و قیمت یونجه را هم با مدیریت مصرف می توانیم بهبود ببخشیم. معمولاً دولت تا ماه‌های خرداد و تیر، افزایش قیمت سالانه را اعمال می کرد ولی امسال هنوز اعلام نکرده است. در مجموع می‌توان گفت که دامداران تقریبا وضعیت خوبی دارند و از حاشیه سود مناسبی برخوردارند و اگر ثبات باشد، نوید سال خوبی را برای دامداران می دهد.

انتظار شما از وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم چیست؟
انتظار ما این است که وزیر جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم، قیمت دستوری را مدیریت کند، زیرا ما نهاده‌ها را به قیمت آزاد و دلار آزاد و نیمایی می خریم ولی محصولات ما هیچ وقت به حد استاندارد نمی رسد و همیشه دستوری است. همچنین اقتصاد ما دچار مشکلاتی است که موجب شده میزان مصرف گوشت و شیر بسیار کاهش بیابد و باید مصرف جامعه افزایش پیدا کند تا تولید را مدیریت کنیم. هم اکنون شرایط خوبی از نظر مصرف شیر و گوشت نداریم؛ مصرف گوشت یک سوم 10 سال قبل شده و مصرف شیر نزدیک به نصف شده که این زنگ خطری برای جامعه ما است. با توجه به این موضوعات، وزیر باید حتما از بدنه تولید و وزارت جهاد کشاورزی باشد و از نظر تامین نهاده، ثبات به بازار بدهد و راهکاری بگذارد که سرانه مصرف بیشتر شود و به تبع آن تولید هم افزایش یابد.